Требиње

НАШ ПРОГРАМ 2020.

За правду и ред – листа Небојше Вукановића

ПРОГРАМ РАЗВОЈА ТРЕБИЊА

У ПЕРИОДУ ОД 2020. ДО 2024. ГОДИНЕ

Требиње, 16.10.2020.год.

                  ОСНОВНИ ПРОГРАМСКИ ЦИЉЕВИ

           Програм развоја града Требиња од 2020. до 2024. године представља природан наставак развоја идеја, пројеката и програма који је објављен 2012. године, а допуњен и дорађен 2016. године када је Централна изборна комисија Босне и Херцеговине забранила Листи учешће на изборима, због намјерне грешке и пропуста корумпираних требињских судија који су у служби власти. Готово све политичке опције, привредници и јавно мјење у Требињу, прихватили су идеје које је Небојша Вукановић, представио 2012. године када је био независни кандидат за градоначелника и освојио скоро 5 000 гласова. Тако је последњих година, посвећена значајна пажња развоју туризма и уређењу старих дијелова града, направљен пројекат откопавања хендека и почело поплочавање Старог града, уведен је градски превоз, постављен видео надзор, саграђена зграда за младе брачне парове, основан Аграрни фонд, Градско јавно предузеће „Рад“ као дио планираног градског Холдинга, почела градња комплекса у Мркоњићима, изграђени нови гранични прелази на Иваници и Бргату, како би се смањиле велике гужве, посвећена пажња социјалним питањима и наталитету итд.. Иако је власт покушала да узме дијелове програма и представи их као своје, због корупције, партијских интереса и заробљених институција, и јасно је да правду и ред у друштву може завести само нова генерација неуцјењених и слободних људи и интелектуалаца, која нема никакве хипотеке и која може да унесе нову енергију, сузбије корупцију, направи локалну администрацију функционалном, како би сваки грађанин био равноправан и заштићен, направи заокрет у развоју града, искористи бројне потенцијале и ресурсе, те Требиње до 2024. године направи отвореним и слободним градом у коме неће бити сиротиње,   понижених, обесправљених и незапослених, из кога се неће исељавати млади већ ће се враћати сви они који су морали напустити Херцеговину трбухом за крухом јер нису имали шансу, посао и перспективу.

    Кључни циљеви за период од 2020. до 2024. године су:

 • ИЛИ МИ ИЛИ ОНИ! Нема никакве сарадње у било каквим околностима За правду и ред – листе Небојше Вукановића са СНСД-ом и њиховим сателитима, папцима, прелетачима, корумпираном политичарима који су изиграли гласаче
 • Ослобађање града и истинска слобода људи, да не буду грађани бројке на списковима Партија које ће добијати мрвице, трпити уцјене, понижења, мобинг и живјети у сталном страху за егзистенцију, већ да ће живјети животом достојног човјека 21-ог вијека. Ствари се морају окренути и поставити на право мјесто, да се политичари плаше народа, а не да грађани живе у сталном страху од корумпираних моћника. Врло је важно ослободити медије и новинаре, да слободно извјештавају о суштинским проблемима, буду права седма сила и чувари интереса јавности друштва а не да буду слуге и марионете полиотичара на власти.
 • Успостављање Канцеларије за контролу квалитета и сузбијање корупције, која ће имати кључну улогу у сузбијању корупције и истрагама спорних Уговора из прошлости. Нико неће бити амнестиран за било какав криминал и злоупотребе положаја, и свако онај који буде ухваћен да је штетним уговором оштетио градски буџет, биће аутоматски суспендован и уз кривичну пријаву и документацију предат органима гоњења и Тужилаштву. Мора се завести ред и правда у граду, сваки грађанин мора бити једнак пред законом, сваки градски службеник мора савјесно и одговорно радити свој посао, а свака злоупотреба ће се строго казнити. Сви службеници морају се ослободити, радити без притиска и мобинга, јер само слобода може допринијети развоју, а било какав политички притисак и подстрекавање на коруптивно понашање градских службеника и радника администрације од стране одређених политичких партија биће сасјечено у корјену.
 • Канцеларија за контролу квалитета и сузбијање корупције имаће посебан тим, састављен од часних људи, правника и економиста, који ће откривати какву имовину и рачуне имају моћници и политичари, у Републици Српској, БиХ, региону и иностранству, а задатак је да се врати оно што је од народа покрадено. Због искуства у борби против криминала и корупције инстираћемо да За правду и ред – листа Небојше Вукановића буде имала кључну улогу у раду ове Канцеларије.
 • Због важности предузећа, градске инспекцијске службе ће наћи начин да контролишу рад ХЕт-а и Електропривреде, спријече пљачку, извлачење новаца и приватизацију ових стратешких предузећа.
 • Нема напретка без правне државе и владавине права, а нова градска власт има задатак да сасјече тајне везе између политичара, тајкуна, судија и тужилаца, и снажним притиском натјера правосуђе да ради по закону и суди праведно, а не у интересу моћника и на штету сиротиње. Нова градска власт даће јасан рок и ултиматум челницима Окружног тужилаштва,Основног,Окружног и Привредног окружног суда у Требињу да морају да поднесу оставке или промјене начин рада, а свака пресуда и одлука биће јавно објављена и вршен жесток притисак на сваког судију и тужиоца који донесе спорну одлуку и пресуду. У коначности, без имало оклијевања, нова градска администрација ће организовати масовне протесте и блокаде Палате правде, те користи сва демократска средства и притиске како би осуђени правосудни систем вратила у законске оквире. Правда и ред, функционисање правне државе и владавине права је од кључног значаја, без тога нема нових инвестиција и посла, и на овоме ће се инсистирати до краја
 • Сваки послодавац мора поштовати Закон о раду и права радника. Након поемјене власти одржаће се велики састанак са свим привредницима, послати јасна порука да више нема пенала, рекета, тражења новаца за финансирање политичара, али да ће се заузврат тражити поштовање радника и подршка отварању нових радних мјеста
 • Градска администрација мора радити транспарентно, деполитизовати се и професионализовати, сваки конкурс за пријем нових радника, тендер и јавна набавка, мора бити транспарентан, фер и поштен. Сви приходи и расходи, свако трошење новаца, Уговор, јавна набавка и услуге мора бити јаван, објављен на градском сајту, а новинари морају у року од 24 сата добити одговор на свако питање, у складу са одредбама Закона о слободном приступу информацијама.
 • Од кључног је значаја да се направи равнотежа и смањи јаз између мале групе људи, тајкуна и политичара, који су стекли огромно богатство, моћ и привилегије, и већине грађана који су обесправљени и понижени, живе на ивици. Расподјела буџетских средстава биће максимално праведна, у граду неће бити гладних и свако ће до 2024. године живјети слободно животом достојним човјека. Тек када се ријеше сви социјални проблеми, запосле сви демобилисани борци, дјеца погинулих бораца, вишечлане породице, тек онда ће на ред доћи они на врху система. Морају се зауставити подјеле у друштву узроковане полититиком.
 • Маћехински однос према Борачкој популацији је сраман и недопустив, и неопходно је у наредне четири године ријешити кључне проблеме и захтјеве демобилисаних бораца, омогућити пристојан положај и вратити положај у друштву који заслужују. Мора се израдити прецизар Регистар бораца у Требињу, те свим незапосленим борцима обезбједити новчана награда док се не пронађе посао.
 • Посебна пажња биће посвећена младима, студентима, сваки студент јавног факултета имаће помоћ и стипендију, а свако дјете у основним школама добиће кецељу, уџбенике и неопходан школски прибор, јер је образовање и брига о дјеци и младима кључна тачка опоравка. Такође све мајке са четворо и више дјеце и вишечлане породице имаће посебан статус и положај у друштву. Велика пажња такође ће се посветити моралној обнови друштва и сузбијању свих негативних девијација, посебно проблема са наркоманијом и трговине дрогом у пограничном појасу.
 • Кључно је запошљавање, а инвеститора нема због корупције и опструкција. Сваки инвеститор у производњу и реелном сектору, производно радно мјесто, добиће дозволу, земљиште и комуналне прикључке у Индустријској зони без накнаде, а из буџета ће се обезбједити средства за подстицаје и привлачење инвеститора. Имамо одличан положај и ресурсе, то се мора искористити, а дијаспора је највећи потенцијал. Важно је након кризе и корона вируса наставити значајна улагања у туризма, јер је то због положаја неограничен ресурс.
 • Градска јавна предузећа, попут Паркинг сервиса који је регистрован као друштво са ограниченом одговорношћу, те Установа за екологију и безбједност, бивша Цивилна зашита, која је формирана мимо закона и Рјешење о регистрацији би сигурно било оспшорено на Уставном суду, и проблеми у регистрацији и функционисању ових предузећа морају се ријешити. Такође пуно је проблема у раду Рада, Аграрног фонда, Водовода, Комуналноог, сумњивих трансакција и треба извршитити реорганизацију рада градских јавних предузећа и установа.
 • Политика мора да се повуче из свих спортских клуба и културе

1.0 УВОД

Требиње има изузетно повољан географски положај, налази се у непосредном залеђу Јадранског мора на тромеђи Црне Горе, Хрватске и БиХ и као једини град у Србији и Републици Српској са измијењено-медитеранском климом има одличне предуслове за убрзани развој. Свједоци смо да је у послијератном периоду, умјесто очекиване обнове, нажалост, дошло до систематског уништавања привреде, исељавања становништва, те стагнације у готово свим сегментима друштва. Због тога је неопходно направити велики системски заокрет, радикалне реформе и промјене у раду и функционисању локалне администрације, те максимално искористити потенцијале, средства и бројне ресурсе за рјешавање проблема велике незапослености.

Посљедњих година Требиње је, нажалост, постало препознатљиво по учесталим превирањима и великим тензијама на политичкој сцени, а то никако није добра околност за привлачење инвеститора, туриста и гостију, али и општу атмосферу у најјужнијем граду Српске. Политичари не треба да подстичу подјеле међу грађанима, већ да својим примјером и пристојним понашањем доприносе побољшању односа међу људима. Изборна кампања на предстојећим локалним изборима у новембру мјесецу треба да протекне у коректној и фер атмосфери, кандидати и Листе на којима се налазе треба да супротставе мишљења, идеје и програме, а да се уздрже од тешких ријечи, прљаве кампање и увреда. Теорија позната као „тачка преокрета“ показује да пристојан амбијент, уређен простор и складан систем подсвјесно позитивно утиче на психологију човјека који се навикне на лијепо, уређено и чисто и, умјесто насилно, почиње да се понаша пристојно. Као што анархија, хаос и безвлашће негативно утичу на човјека и општу ситуацију у друштву и из људи често извлаче најгоре особине, тако би и здраве промјене, стварање уређеног система у лијепом, чистом и перспективном граду значајно допринијело побољшању општег стања у друштву, бољим међуљудским односима, повратку изворним традиционалним вриједностима.

Подизањем квалитета и нивоа вођења изборних кампања, стручном и пристојном расправом око програмских питања, мотивисаће  се нови, млади, способни и образовани људи да се укључе у политички живот и својим идејама и аранжманом дају допринос уређењу града и државе, умјесто што се злоупотребама јавних предузећа, политичком корупцијом, притиском, уцјењивањем и покушајем подмићивања гласача политика претвара у блато и бару од које сви бјеже, а једна од посљедица је да једни те исти људи деценијама воде главну ријеч и, заробљени личним интересима, спречавају развој града. Политика не треба да буде занимање појединаца који желе да дођу до посла и остваре лични интерес, већ да се у политику укључи што више младих, енергичних и образованих који су вођени жељом за промјенама и стварањем бољег и праведнијег друштва.

Локална администрација треба бити максимално професионална, одговорна и у служби свих грађана без обзира на страначку или неку другу припадност. Градоначелник, градски менаџер и архитекта, начелници градских одјељења и директори јавних предузећа требали би замрзнути своје страначке функције до окончања мандата како не би трпили евентуалне негативне притиске, те максимално искористили све вријеме и енергију за рјешавање проблема грађана.

Листа за правду и ред се овим програмом обавезује пред грађанима Требиња да са СНСД и са странкама које су у коалицији са СНСД неће улазити у коалицију по било коме основу нити било када.

Град Требиње у сарадњи са два највећа и најважнија предузећа, Хидроелектранама на Требишњици и компанијом „Swisslion“ треба направити осовину која ће бити погон развоја не само Требиња, већ и источне Херцеговине.

 2.0 ВИЗИЈА  

 • Стварање пословног и предузетничког амбијента у коме ће инвеститори осјетити компаративну предност улагања у Требињу што би се директно реперкутовало на значајно већи број нових радних мјеста и смањило број незапослених;
 • Рјешавања социјалних проблема запошљавања дјеце погинулих бораца, борачке популације и упошљавање бар једног члана из четворочланих породица у којима нико није запослен;
 • Посебна брига о младима – ангажовање што већег броја младих и образованих људи на важнијим функцијама;
 • Мјере за повећање наталитета и природног прираштаја како би се повећао број становника, зауставило мисељавање и негативне демографске тенденције
 • Реформа градске администрације и оснивање Холдинга Требиње како би град Требиње постао пионир у држави и региону у предузетништву;
 • Значајно инвестирање у туризам: приходи од туризма у 2024. морају бити у висини годишњег буџета;
 • Развој градске инфраструктуре са циљем територијалног ширења града у перспективи;
 • Чврста сарадња са дијаспором и страним инвеститорима који су поријеклом са  простора Херцеговине;
 • Потпуна и безусловна деполитизација, департизација и професионализација градске управе и ЈП;
 • Истинска и стварна једнакост свих грађана без обзира на страначку, националну или неку другу припадност, максимална сигурност свих;
 • Заустављање политичког реваншизма;
 • Обнова историјских и споменика културе у граду и околини.

Рад цјелокупне градске администрације треба усмјерити на стварање амбијента за привлачење инвеститора и сарадњу са нашим људима у дијаспори. Обезбиједити посао и услове за нормалан живот, зауставити исељавање младих и створити услове за повратак наших студената и исељеника из дијаспоре, те досељавање у град богатих и образованих људи који и немају директне везе са Херцеговином, у град који ће бити мјесто угодног живљења и боравка, основни је и најважнији циљ у раду нове локалне управе града Требиња у периоду од 2020. до 2024. године.

Постоје бројне компаративне предности Требиња у односу на остале локалне заједнице и регије у Републици Српској и за врло кратко вријеме од једне од најсиромашнијих регија у Европи, источна Херцеговина и њен највећи центар Требиње могли би постати мјесто угодног и пријатног живљења.

Природни ресурси и потенцијали у Републици Српској годинама се не користе за развој и напредак, већ за богаћење и личне интересе малог броја привилегованих људи који деценијама све важне полуге власти чврсто држе у својим рукама и наметнули су се грађанима као апсолутни господари живота и смрти. Умјесто развоја регије и града, побољшања услова живота становника, често се ствари подређују личним интересима појединаца и мале групе људи. Таква пракса мора престати, а градска администрација треба да се посвети проблемима обичног човјека који преживљава на ивици свакодневно се борећи за егзистенцију и голи опстанак, на маргини је друштвених збивања и жртва је транзиције и тешких догађаја из блиске прошлости и распада Југославије. Истински патриотизам се показује односом према сиромашним, болесним, слабим и угњетаваним, и уколико мудрим, поштеним и преданим радом изградимо друштво у коме неће бити гладних, понижених и угњетаваних, уколико сви грађани буду осјећали сигурност и бригу заједнице која се труди да ријеши њихове егзистенцијалне проблеме, поставиће се снажни темељи свим институцијама и неће бити бојазни за њихов опстанак.

Тешке болести се не лијече андолима и благим лијековима, па је због тога потребно извршити радикалне системске промјене како би Требиње поново постало мјесто угодног живљења из кога се неће исељавати млади, већ ће се враћати сви они који су посљедњих година били приморани да напусте родни град. Како би се унаприједио рад локалних институција и градске администрације, неопходно је извршити постепену професионализацију локалне управе, те уклонити политику, калкуланство, личне интересе и странчарење из градске администрације и јавних предузећа. Досадашња пракса да странке током расподјеле власти као мираз добијају на управљање одређене јавне установе и предузећа са којим могу некажњено и без било какве одговорности радити шта хоће један је од главних узрока овако тешке ситуације и та лоша и погубна пракса одмах мора да престане.

Градска администрација мора посветити већу пажњу и пружити максималну заштиту, помоћ и подршку оним категоријама становништва којима је помоћ најпотребнија, а то су прије свега незапослени, млади, студенти, пензионери, борци, радници у приватним предузећима… Остварени резултати, испуњени планови и очекивања биће једино мјерило по коме ће се вршити реизбор, напредовање и именовање нових функционера.

Улога независног ревизора је веома важна, и у наредном четворогодишњем мандату треба оснажити његову улогу како би се пооштриле контроле трошења новаца из градске касе, те завео ред и оштра дисциплина. Пуну подршку у раду ревизору и његовим сарадницима треба да пружи градско Одјељење за финансије. Сви грађани, а посебно медији, биће позвани да врше непрекидни мониторинг и контролу рада свих институција у граду, и да тако указују на све евентуалне неправилности и злоупотребе. Сваку злоупотребу треба казнити, за теже преступе против одговорних покренути дисциплински или кривични поступак и суспензију са радног мјеста до окончања процеса.

Требиње има прегломазну администрацију, која је у односу на број становника највећа у Републици Српској, али се не могу примијетити велики резултати рада великог броја запослених. Мора се спровести озбиљна реформа и пронаћи начин како би се цијела администрација мотивисала да ради брже, боље и ефикасније. Вишак радника у појединим службама прерасподијелио би се на реална и одржива радна мјеста у Холдингу Требиње (о коме ће бити више ријечи у посебном поглављу), и тиме би се постепено смањили велики трошкови администрације. Нико не смије остати без посла и бити проглашен вишком као жртва реваншизма, политичких завјера и калкулација.

Службени аутомобили неће више смјети да се користе у приватне сврхе. Тешко болесне особе из социјално-угрожених категорија становништва имаће право на кориштење возила за превоз и лијечење до већих болничких центара. Сваки грађанин који након истека радног времена фотографише градско службено возило које се користи у приватне сврхе или документује било коју другу злоупотребу и неправилност добиће новчану награду за фотографију и помоћ у завођењу реда, а кривци ће морати да сносе посљедице.

Како би се успоставила што боља и непосреднија сарадња са грађанима, јер првенствени циљ сваке администрације и јесте да буде сервис свих грађана и рјешава њихове проблеме, неопходно је основати Градску канцеларију у којој би грађани могли усмено или  писмено или путем електронске поште подносити представке и жалити се због пропуста и нељубазности службеника, немогућности да остваре своја законом загарантована права, због мобинга на послу, тражења мита, неажурности и нељубазности чиновничког апарата.

Сваки сервис грађана би био доступан путем интернета, а припадајуће административне таксе би оптерећивале буџет Требиња.

Нова локална администрација треба одмах на почетку мандата да покаже одлучност да ће бити заштитник свих грађана, али прије свега оних најсиромашнијих и најугроженијих јер су њима заштита и помоћ најпотребнија.

3.0 РЕОРГАНИЗАЦИЈА ЛОКАЛНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Скупштина града Требиња одмах по конституисању мора да усвоји низ одлука које би Требиње учиниле атрактивнијим за потенцијалне стране и домаће инвеститоре и погоднијим за улагања (имајући у виду само чињеницу да је Требиње тренутно једини српски град са медитеранском климом, сигурни смо да би било доста заинтересованих потенцијалних инвеститора које би привукао сам географски положај). У том циљу, један од најважнијих задатака биће формирање и организовање Холдинга Требиње који би објединио све градске службе. Холдинг Требиње би преузимајући позитивна искуства и таква добра организациона рјешења у Европи, требало да направи уштеде, те значајно унаприједи рад градских служби.  

Осим подстицања и привлачења инвестиција, домаћих и страних инвеститора, град Требиње може оснивати предузећа и запошљавати раднике. Средства које град Требиње добија од ХЕТ-а, и која годинама стоје неискориштена на рачунима банака, могу се искористити за предузетничке активности.

Одмах по конституисању коалиционе већине у Скупштини Требиња установио би се Савјет грађана (свака МЗ би делегирала свога представника) који би утврђивао приоритете у развоју Требиња и функционисао би као горњи дом Скупштине Требиња.

Град би требало да оснује ХолдингТребиње као кровно јавно предузеће које би обједињавало више мањих градских фирми које би се бавиле различитим пословима, али би међусобно сарађивале и допуњавале се са циљем да буду конкурентније на тржишту.

Један од важнијих задатака је прерасподјела радне снаге запослене у локалној управи како би се она најефикасније користила. Свима је јасно да постоји велики вишак запослених у градској администрацији, те опасност од обавезе отпуштања радника у складу са примјеном Закона о локалној самоуправи. Нико не смије завршити на улици и остати без посла, и обавеза нове администрације је да нађе рјешења да се ријеши овај проблем. Већ крајем 2020. године, одмах по конституисању нове Скупштине града и прије доношења неопходних одлука и оснивања Холдинга који треба у значајној мјери да ријеши проблем вишка радника у администрацији, треба донијети одлуку о унутрашњој систематизацији и прерасподјели радних мјеста којима би се одређен број запослених распоредио на другу позицију гдје би имао већи и ефикаснији учинак. Корист од новооснованог Холдинга би била вишеструка јер би са једне стране била отворена нова радна мјеста и упослени радници, а са друге стране постигла би се већа конкурентност на тржишту, повећала привредна активност, снизиле цијене радова и услуга. Циљ оснивања и рада Холдинга Требиње је реформа функционисања, унапређење услуга и рада администрације.

На челу предузећа у систему Холдинга Скупштина града именовала би особе које на конкурсу предложе и образложе најбољи програм рада и функционисања јавног градског предузећа. Градски ревизори непрекидно би вршили контролу и надзор рада предузећа и цјелокупне градске администрације, те транспарентно пратили финансијске токове и стање у установама и јавним предузећима. Сваке године сви директори морају поднијети извјештаје о раду и пословању предузећа и њихова одговорност мора бити реална. Руковођење Холдингом Требиње било би централизовано и све важније одлуке доносио би Надзорни одбор у који би били именовани уважени стручњаци из различитих области из цијеле Републике Српске. Он би у сарадњи са ревизором и градском управом строго контролисао рад цјелокупног система, редовно подносио извјештаје, правовремено указивао на проблеме који се појаве у функционисању Холдинга и повезаних предузећа како би се они на вријеме отклонили и пронашла најефикаснија рјешења. Унутар Холдинга и повезаних предузећа био би запослен минималан број административних радника, јер би функционисање предузећа било централизовано, ефикасно и упроштено, а систематизовала би се радна мјеста која би била одржива и имала сигурне и стабилне изворе финансирања. Уколико пословање буде негативно, и уколико се не испуни предложени план и програм рада, директор би морао поднијети оставку, а Скупштина града би именовала новог. Нико не би имао могућност да се сакрије и покуша заштитити иза партијских и других интереса. На овај начин и руководство и запослени би се мотивисали да што боље и ефикасније раде, јер би им само од тога зависило радно мјесто, висина и редовност примања. Тамо гдје постоји узајамни интерес и могућности за успјешну сарадњу, може се успоставити и приватно-јавно партнерство између градских и приватних предузећа.

Један грађанин може имати само једну плату и примање из градског буџета!

Имплементацијом и конституисањем информационог система за корпоративно управљање Холдингом, односно Општином као локалном извршном институцијом, функционисали бисмо као ријетко која локална управа (били бисмо узор за све друге) не само у РС, већ и шире и тиме бисмо били у значајној компаративној предности. То би свакако имало за посљедицу функционално описмењавање у складу са технолошким достигнућима времена у коме живимо, о ефикасности у раду да и не говоримо. Сљедствено томе, то би се све позитивно реперкутовало на рационално функционисање републичких институција на локалном нивоу, интеграцијом база података, стварајући на тај начин све ваљане предуслове да сервис грађана буде ефикасан и пропулзиван.

У свима ЈГП или на нивоу администрације имплементирао би се програм који омогућава избор најбољег односно најповољнијег извођача радова путем тендера-јавног оглашавања без учешћа човјека или било каквог политичког утицаја.

Холдинг Требиње имао би јасну унутрашњу организацију и с циљем што ефикаснијег рада био би подијељен на више области – дјелатности. Оваква подјела би допринијела транспарентнијем праћењу новчаних токова и бољем раду предузећа, те отварању реалних и одрживих радних мјеста.

У комуналној дјелатности формирала би се сљедећа предузећа:

 • ЈГП Градска чистоћа

Ово јавно предузеће бавило би се прикупљањем и одвозом смећа, те управљањем градском депонијом на Ободини. Цијена комуналних услуга у Требињу је прилично висока, па би ово јавно предузеће могло да функционише и нормално ради без средстава које би добијало из градског буџета. Процес рециклаже отпада веома је раширен у Европској Унији, док се код нас веома мало отпада рециклира. Временом би ЈП Градска депонија преко ИПА пројеката аплицирало за пројекат рециклажног центра за прераду отпада у Требињу, што би подразумијевало и набавку нових контејнера за раздвајање и сортирање смећа у самом граду. Рециклажни центар би запослио одређен број радника, а поред тога подигла би се и еколошка свијест код грађана. Треба имати у виду податак да се у СР Њемачкој 99% отпада рециклира и преради, док је у РС и БиХ потпуно другачија ситуација и рециклира се свега 1% отпада.

 • ЈГП Градско гробље

Ово јавно предузеће бавило би се уређењем и одржавањем градског гробља у Подгливљу и Бањевцима. Иако цијене гробница достижу и 2 000 КМ, некад и веће износе, а широј јавности у граду није познато како функционише градско гробље, колики су приходи од продаје гробних мјеста и изнајмљивања градске капеле. Потребно је увести више реда у овој области, омогућити да се транспарентним радом обезбиједе средства за отварање нових радних мјеста, унаприједе услуге, те да се уреди ново градско гробље. На новом гробљу у Бањевцима  неопходно је изградити стазе између споменика, те засадити зелене површине.

 • ЈГП Градско зеленило

Ово јавно предузеће бавило би се уређењем и одржавањем градског парка, зеленила, булевара и градске пијаце. Већ годинама за одржавање зелених површина у граду издваја се између 1 200 000 и 1 300 000 КМ годишње, што су огромна средства за један град од 30 000 становника, и сигурно је да би се могле постићи значајне уштеде. Ако жели постати туристички центар, Требиње мора имати уређене све зелене површине у граду, па је неопходно разноврсним цвијећем засадити не само центар града, већ и кружне токове на уласцима у град, булевар од старе аутобуске станице до јужне капије, алеју дуж Никшићког пута (познатијег као „горички правац“), зелене површине око зграда у насељима у цијелом граду и слично.

Већ од 2021. треба формирати велики Градски расадник на коме би се узгајао садни материјал и цвијеће за потребе града, Центра за газдовање кршом, али и снабдијевале локалне цвјећаре.

У Грађевинској дјелатности Холдинга Требиње формирала би се следећа јавна локална предузећа:

 • ЈГП Требиње стан

Процес организовања Заједнице етажних власника у Требињу, као и у другим дијеловима Републике Српске иде веома споро и тешко, много је примјера нефункционисања и лошег рада, посебно у старим зградама направљеним прије рата (изузетак су зграде на Ложиони изнад „Маркана“ које плијене љепотом фасада и уређеношћу и могле би послужити као примјер осталима). Градска управа треба да ријеши проблем функционисања и рада Заједнице етажних власника, да обезбиједе учешће свих станара у финансирању активности које су неопходне за нормалан боравак и живот у стамбеним зградама. Требињестан и заједнице етажних власника би прикупљале новац за плаћање комуналних услуга, те одржавање стамбених објеката. Тренутно у Требињу не постоји предузеће које би се бавило одржавањем хаустора и станари се најчешће сами организују и ангажују раднице које чисте и одржавају хаусторе. Требињестан би упослио раднике који би били ангажовани на одржавању стамбених зграда и улаза, поправци лифтова, постављану  централног гријања, уређењу околиша… Посебан дио Требињестана окупио би искусне раднике који би се бавили уређењем фасада. Због љепшег изгледа града и укупног дојма гостију и туриста, град Требиње би са станарима суфинансирао поправку фасада.

 У Саобраћајној делатности Холдинга Требињепостојала би сљедећа градска јавна предузећа:

ЈГП Паркинг-сервис градско предузеће вршило би наплату паркинга у граду, велики број тренутно запослених радника у паркинг-служби града Требиња мора сам себи да обезбиједи плате и након формирања посебног предузећа не смије добијати било какав грант и средства из буџета. Ово ЈГП вршило би наплату паркирања за аутобусе који организовано доводе туристе у Требиње. Паркинг-сервис у сарадњи са оператерима мобилне телефоније омогућио би наплату паркирања путем СМС порука, што би било веома корисно за стране туристе који су у роаминг-у.

Паркинг за бицикле је нешто што је обавезно за један туристички град јер многи туристи користе бицикле за обилазак и разгледање. На више мјеста у самом граду, те на Црквини и другим дестинацијама атрактивним за туристе треба поставити мале металне паркинге за бицикле како би и домаћи бициклисти, али и гости и туристи могли безбједно оставити бицикл. Поред тога Паркинг-сервис требало би да за почетак купи десетак бицикала који би се изнајмљивали.

ЈГП Градски превоз Требиње – умјесто досадашње праксе плаћања субвенција приватним превозницима, град Требиње основао би градско предузеће које би се бавило превозом путника у приградском саобраћају, те превозом спортиста на такмичења, утакмице и спортске догађаје. Град би извршио набавку неколико малих минибуса који имају од 9 до 20 сједишта (старости од 3 до 5 година) који би служили за увођење редовних линија и превоз путника до приградских насеља, али и свакодневне линије које би повезале удаљена села са градом. Са циљем оживљавања руралних подручја и повратка људи на село, град Требиње би субвенционисао превоз грађана и свакодневне линије из Требиња до Јазине, Љубомира, Поповог поља, Требињске шуме, Хума и Иванице. Због малог броја становника на почетку вјероватно ове линије до удаљених дијелова града Требиња не би биле економски исплативе и самоодрживе, али град из буџета мора субвенционисати овај превоз како би се омогућило и људима који живе у Требињу да свакодневно могу отићи до родног села и бавити се пољопривредом. ЈГП Градски превоз могао би по моделу приватно-јавног партнерства остварити и одређен вид сарадње са осталим приватним превозницима из Требиња и Херцеговине, те ширењем активности конкурисати за добијање линија у редовном саобраћају. Уз помоћ града помогао би се превоз спортских екипа из Требиња на републичка и регионална такмичења

ЈГП Путеви Требиње – група инжењера и стручњака треба у најскоријем периоду да размотри идеју о оснивању Јавног градског предузећа „Требиње-путеви“ малих капацитета које би се бавило одржавањем локалних и сеоских путева, те асфалтирањем и уређењем градских улица у насељима. Скупштина града Требиња дала би на коришћење новооснованом градском јавном предузећу локацију за отварање каменолома, те стварање услова за оснивање и покретање асфалтне базе. Цијене уградње асфалта у Требињу и Херцеговини су јако високе (томе у прилог говори и чињеница да приликом реконструкције и пресвлачења пута Гацко – Невесиње није кориштен асфалт Херцеговина-путева и Невесиње-путева). Средствима из буџета кроз неколико година обезбиједила би се средства за завршетак уређења и асфалтирања свих градских улица на подручју Требиња по нижим цијенама и са добрим квалитетом радова. Након што смо се оборили за реконструкцију пута до Љубиња од Требиња треба наставити притисак на Владу како би се прекинуо маћехински однос, Херцеговина престала бити слијепо цријево јер без добре мреже путева нема развоја туризма и привреде.

Туристичка дјелатност Холдинга 

ЈГП Требиње турист – Требиње је у знаку Јована Дучића, па би Град у Хрупјелима требало да нађе локацију на којој би се саградила „Дучића кућа“ и на једном мјесту окупили експонати и предмети везани за име великог пјесника и дипломате који је значајно задужио и промовисао родни град. Требиње и Херцеговина имали су веома бурну и садржајну прошлост, па свакако ту предност и заоставштину треба искористити како би се представила гостима и туристима и обезбиједио богат садржај за вишедневан боравак.

 ЈГП „Зона“ – Већ у буџету за наредну годину град би требало да издвоји знатна средства за  инфраструктуру и уређење тзв. Индустријске зоне у Волујцу како би она била погодна за инвестиције. У ту сврху би требало обезбиједити неопходна средства за побољшање инфраструктуре, прилазних путева, грубог уређења и диобе локација. Оне би се дале на бесплатно кориштење на период од 10 до 50 година (у зависности од висине инвестиције и броја отворених радних мјеста) уколико се инвеститор обавеже да ће запослити одређен број радника уз поштовање минимума еколошких стандарда. Све инвеститоре који отворе нове производне погоне треба ослободити плаћања свих градских такси и накнада у периоду од 5 година од почетка производне дјелатности.

Од буџетских и средстава које општина Требиње добија од ХЕТ-а на име накнаде за потопљено земљиште треба формирати инвестициони фонд из кога би се свим домаћим и страним инвеститорима субвенционисало плаћање доприноса на плате у првој години од покретања производње (зависно од броја радника који би били запослени). На такав начин инвеститор би плаћао само нето плату запосленима, док би порезе и доприносе плаћао град. Локална администрација треба да буде у обавези да у врло кратком року, најдуже за десет дана, обради пријаве и достави сву потребну документацију за покретање свих пословних активности, од отварања малог киоска или самосталне радње до изградње производних погона. Град мора да извуче из летаргије градску Агенцију за мала и средња предузећа како би она била у пуној функцији и остваривала првобитну намјену, а то је да прије свега буде сервис привредника и заинтересованих инвеститора. Кроз формирање задруге омогућити лакше повезивање радника и послодаваца, посебно у сезони и љетном периоду.

Требињеспорт треба да доживи велику промјену и реформу у свом раду и престане бити талац привилегованих појединаца или мање групе људи. Рентирањем спортске дворане и других спортских објеката, какав ће (надамо се, ускоро) бити затворени базен, предузеће ће моћи да остварује значајне приходе који би могли бити довољни за рад и функционисање, па је сигурно да се могу направити велике уштеде, а средства из буџета искористити у друге намјене.

4.0 БУЏЕТ

Грађани Требиња имају сва права да знају како се троше буџетска средства, јер су то превасходно њихова средства.

Међутим, грађани мало знају о начину како се формира буџет и да они могу активно да учествују у том процесу, немају довољно информација ни како се троши новац из буџета, а актуелна локална власт не чини суштински ништа како би се то промијенило.

Буџет Требиња је веома дуго подређен политици и превасходно има за циљ да подмирује политичке апетите и учвршћује политичку моћ партије на власти.

Никада није добро остварити суфицит буџета, јер се у томе случају ради о лоше планираном буџету. Најбоља варијанта је она која омогућава да расходи буду покривени приходима односно да се оствари баланс између та два израза.

Професионализација ЈГП и градске управе сасвим сигурно омогућава оптимизацију буџета кроз домаћинско функционисање, јер се тиме неутрализују уска грла, али и широка мјеста у управљању буџетом.

Буџет није никаква мистификација како се сада често грађанима предочава, па им је због такве чињенице недокучив или неприступачан. То је јавни документ који се тиче сваког грађанина без разлике, јер је сваки грађанин појединачно актер у пуњењу односно обезбјеђивању буџета и природно је да по тој основи очекује повратну корист од тога. Ниједан нормалан човјек није заинтересован да се буџетом подмирују било какви политички апетити, о коме год се конкретно радило, што је у конкретно нашој пракси то по правилу случај и више него евидентно.

Буџет који претпоставља потрошњу већу него развој одраз је лоше организације градске администрације. Прије свега грађани треба да одређују приоритете које треба да обухвати сваки развојни буџет, а не да то чине појединци политички опредијељени у њихово име. Капиталне инвестиције морају имати плебисцитарну подршку грађана као пореских обвезника. У политичком миљеу у коме, нажалост, функционишемо, буџет је мјесто у коме у највећој мјери долази до корупције, па самим тим и његове негације у институционалном смислу.

Буџет Требиња за 2020.годину је планиран у износу од 25.031.035,00 КМ на приходовној страни, а на расходовној у износу од 21.665.895,00 КМ, са планираним буџетским суфицитом од 3.300.140,00 КМ. Од укупног износа расхода, око 80% је предвидјено за потрошњу манифестовану на различите начине, на лична примања је предвидјено око 50%, што је без сумње одраз гломазне и неефикасне администрације и њених предузећа.

Буџет који не садржи изразиту развојну компоненту, већ потрошачку, да у плану изражава суфицит – потпуно је бесмислено. Зар не би било сврсисходно да је планирани суфицит преточен у развој кроз одржавање инфраструктуре или изградњу нове.

У садржају буџета Требиња фигурирају одређене позиције које су крајње неразумљиве за грађане и које провоцирају на “мали миллион” питања. Циљ израде буџета је симплификација структуре и садржаја како би га прије свих грађани Требиња разумјели, а не само књиговође или финансијски стручњаци. Сада то ни приближно није случај.

Потпуна транспарентност креирања буџета, а посебно његове реализације је предуслов његове објективности.

Град Требиње оквирно у наредном периоду може имати годишњи буџет од 35 000 000 КМ са тенденцијом раста прихода до 2024. године, што значи да ће нова администрација у периоду од 2020. до 2024. године располагати са око 140 000 000 марака реалних прихода. На плате и доприносе запослених тренутно се годишње  издваја 12.000.000 КМ, док половина буџета може да се искористи за развојне пројекте. Реформом администрације, планираним уштедама и оснивањем Холдинга Требиња требало би значајније смањити трошкове администрације како би што више средстава било искориштено за развој и инфраструктурне пројекте. У овом тренутку, без планираног смањења трошкова администрације и повећања прихода у буџету, у наредном четворогодишњем периоду може се рачунати на око 80.000.000 марака за развој, капитална улагања и инвестиције. Поред ових изворних средстава град Требиње би могао да рачуна и на значајније приходе од Владе Републике Српске, која би напокон требало више рачуна да поведе о најсиромашнијој регији у ентитету и држави, те средствима Савјета министара БиХ, ИПА фондова и подршци међународне заједнице и других институција. Овај новац представља добар основ и сасвим довољан финансијски оквир за спровођење развојних пројеката и програма развоја града Требиња у периоду од 2020. до 2024. године

5.0 ПОКРЕТАЊЕ ЈАВНИХ РАДОВА

Већ у првом буџету за наредну 2021. годину треба обезбиједити средства за покретање јавних радова и тако пружити прилику незапосленим људима да зараде новац. Град у буџету мора да планира и обезбиједи средства за потпуну реконструкцију Старог града, уређење фасада, фарбање ограда, уређење цвијећњака око стамбених зграда у свим насељима, приласка стамбеним зградама у градским и приградским насељима, поправку аустријских путева и стаза на излетиштима око Требиња… Градска управа ће преко омладинских невладиних организација организовати еколошке акције пошумљавања околних узвишења око града, чишћења смећа, уређења корита ријеке Требишњице и Горичког језера…

Нико не смије бити амнестиран па ће извјештаји о утврђеним неправилностима бити послати надлежним органима и тражити да се утврди одговорност сваког појединца и групе. Сви извјештаји ће бити јавни и доступни јавности и медијима, како би медији извршили додатни притисак и натјерали правосудне и истражне органе да спроведу истрагу и поступе по закону.

Уређење центра града треба да буде један од најважнијих приоритета у наредном четворогодишњем периоду. Уређење фасада на старим аустријским зградама, враћање фугираног камена гдје постоји таква могућност, реконструкција рушевина и старих објеката у насељу Крш, откопавање хендека око Старог града, те напокон завршити поплочавање и уређење Старог града треба да у потпуности измијене слику Требиња и допринесу развоју туризма. Постоји могућност подизања парка на Отоци, бившем воћњаку „Агрокопа“ између базена, мотела „Аћимовић“ и пута који повезује Ложиону са обилазницом, као и измјештање старог моста из Горичког језера на простор који би повезао Брегове, Ложиону и острво „Сицилија“. Такође парк и зелена површина могу се уредити и у Горици, на простору од школе до жељезничког моста и ријеке Требишњице.

Изградња пјешачке стазе од кружног тока код Мандићеве пумпе, преко Гељева моста (старом трасом пруге) до Алексине Међе, затим поред разводног постројења до насеља Црнач, санирање проблема канализације и оборинских вода у насељу Црнач, изградња игралишта и спортских терена у Петровом пољу за младе из овог насеља, саобраћајно повезивање насеља са центром града увођењем минибуса који би саобраћао на сваких два сата током дана.

Полигон изнад Школског центра је у лошем стању и треба га уредити и претворити у спортске терене са богатим садржајем које би користили млади не само из Хрупјела већ из Крша, центра града, Царина и Засада, реконструкција куле “Бранковића” и њено стављање у туристичку функцију, обнова путева до излетишта и старих утврђења Страча, Петрине и Голог брда у сарадњи са Планинарским друштвом “Вучји зуб”.

Поред школске дворане у дворишту Основне школе „Јова Јовановић Змај“ подићи ново дјечије игралиште са свим неопоходним садржајем које би користила дјеца из Брегова, обнова Бегове куће у сарадњи града и страних донатора.

Горица је највеће требињско насеље, па сходно томе град треба да поведе рачуна о бројном становништву овог дијела града. Тзв. Горички правац је као дио магистралног пута Требиње – Никшић постао „црна тачка“ па је неопходно предузети мјере како би се побољшала безбједност у саобраћају, а једно од рјешења је изградња два кружна тока на раскрсници код Старачког дома на Градини, те на раскрсници испод Основне школе умјесто садашњих семафора. Такође на тзв. Горичком правцу, негдје на његовој средини између семафора и раскрснице на Градини, треба изградити пасарелу како би се омогућио безбједнији прелазак пјешака из једног у други дио Горице.

Такође, неопходно је посадити дрворед и уредити зелену површину испод новог стамбеног комплекса „Swisslion“, те адаптирати и спојити бициклистичку и пјешачку стазу до насеља Бањевци. Осим терена поред Основне школе „Свети Василије Острошки“, у великом насељу нема довољно простора за спортско-рекреативне активности, па у сарадњи са грађанима треба усагласити локације за изградњу игралишта и дјечијег парка. Холдинг града Требиња у наредном четворогодишњем периоду треба да заврши послове на уређењу улица и саобраћајница у Виноградима.

У наредне четири године тежња је да свако село у Општини Требиње буде инфраструктурно обезбијеђено са асфалтним путем, електричном енергијом (тако што би имало квалитетно и по пропису снабдијевање) и прикључком за воду (пијаћу или техничку)

 5.1 ПОЛИТИКА И НАЧИН ЗАПОШЉАВАЊА НОВИХ РАДНИКА

Највећа и најзаступљенија аномалија данас је да особа која жели да себи и својој породици обезбиједи пристојан живот и добије неки посао мора да буде истакнути члан и активиста у владајућој или некој другој политичкој партији, или да му је близак сродник значајна личност у јаком јавном предузећу. Образовање, радне навике и способности, нажалост, скоро да су небитне јер Вам неће омогућити никакав посао док се страначки довољно не ангажујете. Оваква досадашња пракса приликом запошљавања довела нас је у тешку ситуацију у привреди и осталим сегментима друштва јер људи који преко „везе“ добију посао најчешће немају ни минимум одговорности, нису довољно квалификовани и стручни за посао и нису мотивисани да га раде како треба јер због јаке залеђине не страхују од казне и одговорности. Без обзира како и шта раде не може се довести у питање њихов останак на радном мјесту. Оваквом дугогодишњом праксом врши се и дубоко раслојавање друштва на узак круг привилегованих грађана и широку масу људи који немају ни основне услове за пристојан живот. Непотизам и партијска кадровска политика мора да се сасјече у коријену, ружне навике из прошлости морају се прекинути, а сви грађани морају бити изједначени и равноправни. Град мора да изради социјалну карту становништва и издвоји категорије које ће имати приоритет приликом запошљавања, а то су прије свега:

 • сви демобилисани борци Отаџбинског рата, дјеца погинулих бораца и ратни војни инвалиди који нису тренутно запослени
 • породице са четири и више чланова у којима нико не ради, а имају радно способне чланове домаћинства
 • породице са четворо и више дјеце у којима један или оба родитеља нису запослена

Ове особе у сарадњи са Заводом за запошљавање би доставиле податке о образовању, радном искуству и биле приоритет приликом запошљавања у јавном сектору. Вријеме је тешко, грађани морају бити свјесни да не могу сви имати добро плаћене послове у администрацији и да је неопходан велики напор цијелог друштва како би се направио искорак и смањила велика незапосленост, а радна мјеста што праведније распоредила како у неким породицама не би било запослено свих 5 или више чланова домаћинства у јавном или електро-енергетском сектору, а да многе вишечлане породице годинама немају ниједног запосленог члана и сталан извор прихода.

6.0  ПОЉОПРИВРЕДА

Попово поље и Петрово поље су једина крашка поља са измијењено медитеранском климом у Републици Српској, а плодно земљиште, могућност наводњавања и пријатна клима су више него довољни предуслови да југ Херцеговине постане познат по производњи здраве хране.  Власт је злоупотруијебила идеју о оснивању Фонда за развој села, или Аграрног фонда како су га назвали, и неопходно је из темеља промијенити начин функционисања Аграрног фонда како његова сврха не би била скупљање гласова сељака и злоупотребе већ обнова сла и повећање пољопривредне производње.

Град би набавио и уступио универзални трактор са прикључним уређајима на трајно и стриктно кориштење, који би покренуо пољопривредне радове у селима и који би умјесто машине за прикупљање гласова као што је то са АФТБ, представљао пољопривредну машину корисну за све независно од тога да ли или кога неко политички преферира.

Треба промовисати производњу агрума, смокава, шипака, маслина и сличних култура карактеристичних за Медитеран, а који не могу успијевати у другим дијеловима РС и БиХ. Компанија “Swisslion” као велики произвођач хране сигурно има одређене потребе за већим количинама воћа које би се прерађивале у њиховим погонима, па би град требао бити посредник и на тај начин осигурати гарантован и сигуран откуп производа, те помоћи пољопривредницима да покрену већу производњу. Бизнисмен Васиљевић је примјер успјешног инвестирања у пољопривреду, његово богато знање и искуство би пољопривредницима било од велике помоћи, а сигурно је да би градска власт у сарадњи са угледним бизнисменима попут г-дина Васиљевића и г-дина Ђордана могла на подручју Поповог поља основати пољопривредну задругу која би се бавила производњом и откупом пољопривредних производа. Велику пажњу општина Требиње треба да посвети развоју пољопривреде и у том циљу у сарадњи са стручњацима и Министарством пољопривреде РС треба урадити развојни план.

Велики број сунчаних дана, као и могућност наводњавања површина, погодује развоју стакленичке и пластеничке производње здраве хране током цијеле године. Подизање стакленика, који је боље али и нешто скупље рјешење, и пластеника не захтијева превелике инвестиције, па би требало наћи начин да се пољопривредници у Петровом и Поповом пољу подстакну и мотивишу да подижу пластенике и повећају производњу поврћа, као што се то арди у долини Неретве која има сличну климу.. Врло је важно обезбиједити тржиште и пласман производа, а град би могао бити посредник у договорима између великих трговачких ланаца који раде у Требињу и пољопривредника.

Треба инсистирати на повећању површина под медитеранским културама и производњи сувих смокава, грожђа, агрума и других медитеранских култура која су потребна тржишту. Како би се избјегло манипулисање средствима треба урадити прорачун и план по којем пољопривредници не би директно добијали новац, већ би им се у складу са пројектом за развој пољопривреде набављао репроматеријал, саднице, стока. Пољопривредницима би се дао дужи грејс-период за враћање средстава, а новац би се поново враћао у Фонд и дијелио другим пољопривредницима.  Људи би и даље уколико желе могли живјети у граду, а без трошкова свакодневно путовати до својих села, бавити се пољопривредом и производити храну. Тако би се додатно мотивисало становништво да се врати у рурална подручја и крене са пољопривредном производњом.  Пажњу треба посветити и развоју сточарства, воћарства и прије свега виноградарства. Велики винари и произвођачи и прерађивачи винове лозе требали би пронаћи заједнички интерес и подићи дестилерију, те пружати стручну помоћ, како би се подстакло и помогло подизање нових винограда и гарантовао откуп договорених количина квалитетног грожђа од произвођача.

7.0 ПОПУЛАЦИОНА ПОЛИТИКА И ОДНОС ПРЕМА СТАРИМ ЛИЦИМА

Требиње и цијела источна Херцеговина већ годинама има негативан природни прираштај и нажалост много је већи број умрлих лица у односу на број рођених беба. Уз то примјетно је исељавање становништва, прије свега младих. Упркос чињеници да се у рату и послијератном периоду у град доселио велики број људи из ратом захваћених подручја, сви показатељи говоре да је у Требињу данас знатно мање становника него по попису становништва из 1991. године. Врло је лоша и старосна структура становништва јер је све већи број пензионера, а из године у годину смањује се број ученика и студената. Због тога град треба да посвети велику пажњу популационој политици. Фонд Свети Вукашин је показатељ како подстицају утичу на повећање наталитета, јер је сигурност и одређена примања пуно значио мајкама и родитељима да роде још једно дијете. Нажалост Фондација „Свети Вукашин“ је после кратког времена престала са радом, али је и кратко функционисање показало да се наталитет повећава када се обезбједи материјална сигурност

Свака трудница-породиља у Требињу ће имати на терет буџета, на свако новорођено дете по 2 паковања пелена мјесечно у периоду од прве 2 године живота дјетета.

Рационалним трошењем, уштедама на свим нивоима и праведнијом расподјелом средстава у буџету треба обезбиједити средства за функционисање Фонда из кога би свака незапослена мајка која има четворо или више малољетне дјеце сваког мјесеца добијала минималну плату све док не добије сталан посао (већ је наведено да ће имати предност при запошљавању). Свако новорођено дијете треба од града да добије 500 КМ, а однос послодаваца према трудницама и мајкама биће под посебном лупом контролних органа. Удружење родитеља са проблемом стерилитета „Бебе“ за кратко вријеме постигло је завидне резултате, па ће сигурно у наредном периоду имати далеко већу финансијску подршку и помоћ локалних власти. Свим пензионерима у Требињу на терет буџета обезбиједити основну-примарну здравствену заштиту у свему што то значи као и лијекове за све пензионере који имају неку хроничну болест. Такође на терет буџета сви пензионери ће имати бесплатан градски и приградски превоз у неограниченом обиму.

Град мора обезбиједити средства за нормалан рад Народне кухиње за све грађане који су у стању социјалне потребе и у Требињу нико не смије да буде гладан и без основних средстава за живот. Центар за социјални рад добиће задатак да сваке године изради и преконтролише социјалну карту становништва и утврди тачан број особа које немају ни минимум средстава за живот достојан човјека. Народна кухиња ће добити знатно већа средства како би неопходан оброк могао да добије већи број корисника. Положај пензионера и старих особа је свима познат, а њихово Удружење пензионера уз борце и инвалиде је од стратешког значаја за град, па ће у наредном периоду морати из буџета добити значајнија средства како би се побољшао њихов положај. Пензионери су нажалост подијељени, као и цијели град, сва удружења, клубови, чак и породице, како би моћници лакше владали када заваде народ. Одмах након промјене власти мора се укинути паралелно „Лукино“ удружење пензионера које води Ђоко Тарана, и помоћи кроз грантовска средства овој популацији.

Удружење пензионера у Требињу треба да има подршку локалне администрације,  добије значајнији грант и средства из буџета. Из тих средстава давала би се помоћ пензионерима који имају минималне пензије до 200 КМ, организовале би се бесплатне излетничке туре и путовања до околних манастира. Друштво мора показати најстаријим да се о њима води рачуна, да нису заборављени и препуштени сами себи.

8.0 ОДНОС ПРЕМА БОРАЧКОЈ ПОПУЛАЦИЈИ  И ОСНИВАЊЕ МУЗЕЈА ОТАЏБИНСКОГ РАТА

Иако су многима пуна уста заштите права демобилисаних бораца који су најзаслужнији за стварање Републике Српске, нажалост, бројни су примјери маћехинског односа према овој популацији и понижавајућег запошљавања и напредовања дезертера који су напутили Требиње 1991. и 1992. године, а послије рата се вратили са новцима и “купили” радна мјеста у ХЕТ-у и другим јавним предузећима и администрацији. Грешке из прошлости се тешко могу исправити, али у складу са својим могућностима градска управа треба на сваком кораку да искаже поштовање према демобилисаним борцима и организацијама које окупљају ову популацију. Важно је да градске власти покажу разумијевање проблема великог броја незапослених демобилисаних бораца, те уложе максималне напоре како би се ријешио овај проблем код најугроженијих припадника и демобилисани борци гдје је то могуће имали би приоритет у запошљавању у складу са законом на расписаним конкурсима за запошљавање.  Треба у сарадњи са БОРС-ом израдири прецизан Регистар бораца, те увести новчану накнаду за демобилисане борце у зависности колико су времена провели у зони борбених дестава. Понижење, сраман однос и подјеле бораца су оставиле последице, и нова градска власт треба да промијени однос према борачкој популацији из корјена, те се врати углед и положај у друштву какав заслужују.

 9.0 ЗДРАВСТВО

 Политрику избацити из здравства, а ниједан љекар не смије суцјењивати партијском књижицом како би добио посао и специјализацију., Мора се зауставити одлазак добрих љекара, јер су потребне године да би се формирао љекар специјалиста. Мора се пронаћи начин да сви љекари са евиденције Завода за запошљавање добију посао и шансу, јер је здравље нације на првом мјесту. Проблеми у раду Дома здравља Требиње, великих дуговања из прошлости те терет превеликог броја немедицинских радника је велико оптерећење за ову здравствену установу и градску администрацију. Локална власт контролише рад Дома здравља, а ова установа у наредном периоду мора на потпуно транспарентан начин да запошљава медицински кадар и друге раднике, као и да врши сталну контролу трошења средстава. Стручњаци из ове области треба да ураде програм побољшања и унапређења здравствене заштите становништва, а локалне власти ће помоћи обуку и специјализацију младих љекара у Општој болници Требиње. Такође, врло је важно да се успостави сарадња са већим медицинским центрима како би у Требиње долазили и лијечили пацијенте врхунски љекари, прије свега наши љекари који су постали познати и признати стручњаци у регионалним и свјетским медицинским центрима. Мораће се повести одлучна борба против корупције и инсистирати на што бољем односу према свим пацијентима у Дому здравља и Општој болници.

Град мора обезбиједити средства за превоз тешко обољелих пацијената из Требиња у веће здравствене установе у Републици Српској, Србији и Црној Гори. Право на бесплатан превоз службеним аутомобилима града имаће све малољетне особе, студенти, незапослени, пензионери и радници чија мјесечна примања не прелазе 600 КМ. 

10.0 ПОЛИТИКА ОМЛАДИНЕ И ОДНОС ПРЕМА МЛАДИМА

Млади у Требињу су у јако тешком положају, и нажалост све је више оних који одлазе из града и регије јер овдје не могу наћи посао и не виде никакву перспективу. Због тога је рјешавању питања младих потребно посветити посебну пажњу, и постепено извршити смјену генерација. Недопустиво је да се на готово свим утицајним мјестима и функцијама већ деценијама налазе исти људи који су направили систем спојених посуда и тако се међусобно добро увезани одржавају на положају. Младима треба пружити шансу да покажу своје способности и дођу до изражаја. Биће прекинута пракса да једна особа има више прихода у јавним предузећима и управним одборима, а сигурно је да град има доста младих и способних људи којима се може указати повјерење да дођу на одговорна радна мјеста.

Средства у буџету намијењена младима ће бити повећана, али ће бити прекинута пракса да се по партијској линији финансирају скупи фиктивни пројекти који немају резултата и оправдања. Финансираће се искључиво конкретни пројекти који ће помоћи у рјешавању одређених друштвених проблема (помоћи старим, усамљеним, болесним, овисницима, уређењу околине…), а средства ће се уплаћивати по етапама тек када се покажу резултати рада и активности. Сви редовни студенти (осим бруцоша) на јавним факултетима треба да добију стипендије од града, а посебно се треба водити рачуна о финансирању дефицитарних занимања. Пажњу треба посветити дјеци и студентима незапослених родитеља, те обезбједити двије повратне карте за студенте јавних факултета који не студирају у Требињу. Ово је мали издатак за буџет а студентима ће то пуно значити.

Од виталног значаја је повратак стотине образованих интелектуалаца који раде у иностранству и чије би знање и искуство немјерљиво допринијело развоју града и регије. Град већ посједује одређену опрему па ће у Дому културе бити обезбијеђен простор у коме би се омогућило младим музичарима да организују свирке и такмичење бендова, тонске пробе…

11.0 САРАДЊА ТРЕБИЊА СА ДУБРОВНИКОМ И СУСЈЕДНИМ ГРАДОВИМА У РЕГИЈИ

Прошло је 25 година од завршетка рата и 30 година од почетка трагичних сукоба на овим просторима, а то је дуг временски период у коме би требало да се зацијеле ране произашле из трагичних догађаја. Нова градска управа у сарадњи са Владом Републике Српске, Савјетом министара БиХ и Министарством вањских послова треба да покрене иницијативу како би се у потпуности отоплили и релаксирали односи два града. Посљедњих година успостављена је готово нормална сарадња и однос Требињаца и “Гошпара”, а то треба да се догоди и на вишим љествицама.

Од виталног значаја за даљи развој Требиња је отварање према југу, Дубровнику и Херцег Новом, абило би добро наћи начин да се до 2028. године, када истиче концесија Вуку Хамовић, да се смањи цијена путарине на путу Требиње – Херцег Нови која умногоме отежава сарадњу два града.

11.1 ИПА ПРОЈЕКТИ, ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА И КОРИШЋЕЊЕ ПРЕДПРИСТУПНИХ ФОНДОВА

Требиње има предност да се налази на тромеђи између БиХ, Црне Горе и Хрватске, те и на граници између Републике Српске и Федерације БиХ. Овакав повољан положај даје погодности за трговинску размјену и развој туризма, али у протеклом периоду нису искориштене све могућности. Као град који се налази на граници Европске Уније постоји велики потенцијал за пројекте прекограничне сарадње, а посебно је занимљива чињеница о три града у три државе који су међусобно ратовали прије 25 година. Општина Равно и ЈП “Вјетреница” у 2015. и 2016. години су носиоци пројекта вриједног више стотина хиљада евра у коме учествује више општина у Хрватској и БиХ, од Неума, Конавала, Чапљине и Требиња а односи се на обнову старе трасе ускотрачне жељезнице за бициклисте. Донекле је поражавајућа чињеница да мало Равно које је настало на окупираном подручју општине Требиње реализује пројекат који је вриједнији од ИПА средстава које је Требиње добило у посљедњој деценији. У протекле 4 године готово да није кориштена могућност аплицирање пројеката ИПА фондова Европске Уније, и ту је пропуштена велика шанса да се обезбједе бесповратна средства, и то се мора промијенити у наредне 4 године

Увјерени смо да је простор који се налази на тромеђи и граници Европске Уније веома атрактиван, и да би квалитетни добри пројекти добили значајну материјалну подршку из ИПА фондова. Планински масив Орјен, који се налази у непосредном залеђу Медитерана, веома је атрактиван не само као излетиште за богате приморце, већ инвестиције у развој озбиљне туристичке и угоститељске дјелатности.

12.0 РАЗВОЈ ТУРИЗМА, ПРОМОЦИЈА ТРЕБИЊА

Највећа перспектива и шанса за развој Требиња је туризам, јер град има изванредан географски положај и климу. У туризму се можда у почетку не може запослити велики број радника, али се могу остварити велики профити, те увезати читав низ привредних грана које би се ослањале на туризам и свјеж капитал који би туристи донијели у град и регију. Као најјужнији град у Републици Српској и БиХ има пријатну измијењено-медитеранску климу са благом зимом и топлим љетом, налази се на тромеђи три државе (БиХ, Црне Горе и Хрватске) и раскрсница је пет магистралних путева (из правца Сарајева, Никшића, Херцег Новог, Дубровника и Мостара). Важно је нагласити да је тренутно Требиње најјужнији и једини српски град са медитеранском климом. Најзначајнија погодност за развој туризма је чињеница да се Требиња налази свега 25 км од свјетског туристичког центра какав је данас Дубровник и чији се годишњи туристички промет мјери милијардама долара. Развоју туристичке понуде општина Требиње треба да посвети велику пажњу и издвоји знатна материјална средства из градског буџета.

I Фаза

Град под хитно мора да стандардизује и унаприједи рад угоститељских објеката у граду како би се угоститељска дјелатност подигла на значајно већи ниво (стриктно поштовање постојећих законских одредби које се односе на обавезну радну униформу са именом конобара, доношење рачуна, књига жалби и слично). У граду ће се морати стандардизовати и изглед киоска и привремених монтажних објеката. Потребно је унаприједити Туристичку организацију Требиња, запослити младе водиче и стручне особе који познају стране језике, израдити нове разгледнице савременог дизајна, туристичке мапе, дорадити сајт са туристичком понудом града и свим цијенама приватног и хотелског смјештаја, истакнути географски положај и близину мора.

“Требиње, the small city for big holiday” – могао би бити назив рекламне кампање коју би покренуо град у сарадњи са Туристичком организацијом и локалним  привредницима из туристичко-хотелијерског сектора. Први циљ промотивне кампање свакако би били туристи из сусједне Србије, али би се и на другим подручјима  промовисао град, његове љепоте и предности. Интернет и модерна средства комуникације омогућили су вођење релативно јефтине и ефикасне промотивне кампање што треба искористити на најбољи начин како би што више гостију дошло и задржало се на југу Српске. На уласцима у Требиње из правца Дубровника, Мостара, Никшића и Билеће требале би се поставити металне конструкције са порукама добродошлице у мали град за велики одмор.

II Фаза

Потребно је зауставити архитектонско насиље и повратити аутентичан изглед Старог града, Крша и ужег градског језгра. Радови на поплочавању Старог града  иду превише траљаво и споро, и неопходно је до краја 2021. Године завршити поплочавање тргова и улица у Старом граду, јер су средства у сарадњи са Србијом обезбјеђена. Хитно је потребно донијети уредбу којом би се у старим дјеловима града очувао аутентичан и архаичан изглед уз искључиво кориштење камена и дрвета као грађевинског материјала. Бројне старе зграде у центру града израђене су од камена, али имају накнадно постављену фасаду, која је често у веома лошем стању, па  постепено град у сарадњи са власницима објеката треба да реализује пројекат ревитализације, скидања фасада и враћања камена са лијепим фугама. Естетски ефекат био би огроман и потпуно би се промијенио изглед ужег градског језгра у врло кратком року, а Требиње би попримило обрисе медитеранског мјеста.

У циљу обогаћивања туристичке понуде максимално траба подржати приватнике који су заинтересовани да у околини Требиња на погодној локацији направе етно насеља са кућицама од дрвета и камена, традиционалном херцеговачком кухињом и другим пратећим садржајима.

Једна од врло атрактивних локација је воћњак бившег „Агрокопа“ засађен вишњама поред нове јужне обилазнице, између Брегова и Придвораца. Бивши „Агрокоп“ је под концесију добио земљу на кориштење, али не и у трајно власништво, па би се могао ријешити проблем и земља понудити богатом и озбиљном инвеститору који је заинтересован да уложи средства у овај пројекат. Острво са воћњаком које се налази поред нове јужне обилазнице и припада бившем „Агрокопу“ је врло атрактивна локација поред ријеке за градњу етно-села или неког угоститељско-туристичког комплекса сличног Етно-селу „Станишићи“ поред Бијељине. Сигурно је да би се могли наћи заинтересовани инвеститори који би били спремни уложити значајна средства у адекватан објекат, а град би добио нова радна мјеста и обогатио туристичку понуду.

III Фаза

Град треба да направи студију и пројекат обнове канала који је некада опасивао Стари град јер би реализацијом овога пројекта Требиња постало куриозитет као јединствен град на Балкану са средњовјековним Кастелом који је са сваке стране окружен водом. Хидроелектране на Требишњици су најважније предузеће у Херцеговини и оне имају велике могућности за развој Требиња и Херцеговине, али и обавезу побољшања квалитета живота у Херцеговини. Стари град је једним дијелом наслоњен на Требишњицу, па би ХЕТ требало да узме активно учешће у откопавању хендека који је изграђен за вријеме Турака, а који су 1934. године затрпали Аустроугари. Канал је био широк око пет, а дубок око два метра, а затрпан је послије доласка Аустрије из хигијенских и здравствених разлога (др Леви је предложио затварање због појаве маларије), јер се у њему налазила устајала вода која није протицала, посебно љети када је био низак водостај Требишњице.

Зидине Старог града треба освијетлити, а на два улаза у Кастел треба поставити дрвене мостиће са ланцима. Треба имати на уму да само куриозитети и ријетке ствари могу привући велики број страних и домаћих туриста и да треба уложити средства како би се искористио велики потенцијал за развој туризма. Долазак чамцима до Платана био би куриозитет, а Требиње би био једини град на просторима бивше Југославије који би имао стари Кастел са сваке стране окружен водом.

Крш је једно од најстаријих насеља у Требињу, али је небригом скоро потпуно девастирано посљедњих деценија. Већ од 2021. треба затворити саобраћај у Београдској (бившој Билећкој улици), те израдити пројекат и почети са санацијом и обновом кућа у овом веома атрактивном дијелу града који се налази у строгом центру. Многи занати нажалост су скоро изумрли, али би управо овај дио града могао послужити за оживљавање неких старих заната, те као локација за продавце сувенира, малих угоститељских и трговачких објеката.

Град треба у наредном периоду да врати предмете које је Јован Дучић донио у Требиње, а који су нестали током и након завршетка другог свјетског рата. Прије свега ту се мисли на статуе Херкула и Атласа које су се налазиле поред тунела на уласку у Стари град (наводно су комунисти након рата једну бацили у Требишњицу, а другу на сметлиште Ободину), рељефни грб Требиња који се налазио изнад тунела, два двоглава орла са раширеним крилима која су се налазила на Дубровачкој капији у насељу Царине поред Центра средњих школа (и сада се јасно могу видјети мјеста гдје су се налазили орлови), те друга камена пластика коју је Дучић донио у Требиње. Овај пројект могао би се реализовати у сарадњи са професорима и студентима Ликовне академије у Требињу. Такође, град би набављао неопходан материјал, а студенти би израђивали умјетничка дјела, а најбољи и награђени радови били би уступљени граду Требињу и искористили се за уљепшавање улица, тргова и насеља.

Савремени процес урбанизације довео је до масовне градње пословно-стамбених комплекса у Требињу и више стотина нових станова. Нажалост, савремени стамбени блокови немају неопходну пратећу структуру и имају хроничан проблем недовољних зелених површина, игралишта за дјецу и паркинг простора. Нови људи који ће преузети Одјељење за урбанизам треба да посвете велику пажњу рјешавању овог проблема и наложити инвеститорима да не смију прећи коефицијент изграђености (тј. површина локације мора бити већа од квадратуре стамбеног објекта који се гради) и инвеститори морају обезбиједити сав неопходан садржај, прије свега довољно простора за мале паркове, зелене површине и игралишта за дјецу. Треба сачувати преостала дрвећа у бившој касарни у близини ПУ Требиње, те пошумљавањем дијела Засад поља и бивше касарне у центру града основати још један парк са пригодним садржајем за дјецу и пензионере како би Требиње постало препознатљиво и по градском зеленилу, великим и уређеним парковима који су плућа града. У свим дијеловима града треба пронаћи површине које би се претвориле у „зелене оазе“ гдје би се грађани рекреирали и одмарали, посебно током љета у периода високих тропских температура у Требињу.

Херцеговина је позната по камену, па је неопходно захтијевати да се урбанистичким и грађевинским дозволама што више наметне кориштење камена и природног материјала у грађевинарству, те да се строго води рачуна о градњи и објектима у старом и ужем градском језгру. Посла за добре мајсторе у обради камена у Херцеговини ће увијек бити, као и материјала за обраду, али утисак је да нема довољно заинтересованих, па би требало више његовати овај занат, анимирати младе људе који би жељели изучити занат и ширити ову дјелатност јер грађевине од камена имају велику вриједност и овај занат обезбјеђује стабилност и лагодан живот за све они који знају и желе да раде).

Кућа архитектуре или Архитектонски центар Требиње је организација у којој би се струковно окупљале  архитекте, урбанисти, грађевински инжењери и др. Установа овога типа би имала за циљ да окупи људе од струке који би својим активним учешћем, идејама, мишљењима и вођењем стручних расправа помогли да се град и шира заједница развијају на адекватан начин. У неким земљама запада постао је тренд да локална управа блиско сарађује, помаже рад и оснивање оваквог струковног удружења које би имало и савјетодавну улогу и помагало руководству града при доношењу одређених рјешења и смјерница у развоју, израде уредби која би јасно регулисала начин, форму и естетику уређења фасада, објеката унутар градског језгра. Кућа архитектуре би организовала и презентације радова архитеката, њихових дјела и рјешења, те радионице за различите узрасте са циљем да се код младих прошири свијест о архитектури.

Градска управа обезбиједила би просторије које би користило ово удружење, те скромна средства из буџета неопходна за нормалан рад и функционисање, а са друге стране Кућа архитектуре би предлагала идеје и рјешење за уређење и развој града, те радила на пројекту стварања Листе непокретног културног блага Требиња,који би обухватио заштићене објекте и историјске цјелине важне за град.

Умјесто читаве палете дугиних боја која се тренутно без икаквог реда користи приликом изградње и уређења стамбених објеката, неопходно је прецизно дефинисати које нијансе пастелних боја могу да се користе, те да се јасно прецизира која боја или нијанса фасаде може да се користи и на којој локацији у Требињу.

Вјерски туризам – У источној Херцеговини налази се 70% од укупног броја културно-историјских споменика у Републици Српској, а богато културно насљеђе, велики број средњовјековних цркава и манастира даје могућност за развој вјерског туризма. Село Мркоњићи у Поповом пољу, родно мјесто Светог Василија Острошког и Тврдошког требало би у наредном периоду да постане мјесто ходочашћа православних вјерника.

Ранохришћански манастир Завала на ободу Поповог поља, манастири Тврдош, Петрово поље, Дужи, Косијерево, комплекс Херцеговачке Грачанице, те бројне православне цркве у Требињу и јужној Херцеговини дају могућност за развој вјерског туризма и долазак великог броја православних вјерника током цијеле године. Поред Херцеговачке Грачанице и Цркве Светог Арханђела Михајла у Хрупјелима, изградња мале цркве на узвишењу Хумац изнад Придвораца и Тодорића дала би сјајан визуелни дојам, посебно уз свјетлосне ефекте када гости долазе у Требиње из правца Билеће и Мостара.

Конгресни туризам је такође недовољно искориштен, јер је Требиње један од атрактивнијих градова за организовање разних семинара и конференција не само у Републици Српској, већ и у цијелој Босни и Херцеговини. За развој конгресног туризма прије свега је неопходна приватна иницијатива и прилагођавање хотелских капацитета овој грани туризма, али Туристичка заједница мора да помогне промоцији и усклађивању рада хотелско-угоститељских предузећа.

Спортски туризам – медитеранска клима, благе зиме без снијега и ниских температура, хотелски капацитети, спортски терени и добар географски положај стварају добар предуслов за развој спортског туризма и организовање прије свега зимских припрема спортских екипа у региону. Потребно је изградити и уредити нове стазе за трчање, те искористити могућности Убала и планинског масива Орјена.

Постоје одређени потенцијали за развој и здравственог туризма, организовање сајамских манифестација, конгреса и развој других грана туризма. Од круцијалне важности за развој и промоцију туризма је да се осмисли што више активности и да се у туристичку функцију стави што више објеката како би туристи имали довољно садржаја за вишедневни боравак у Требињу, а не да се све атрактивне локације обиђу за дан или два.

13.0 КОРИШТЕЊЕ ПОТЕНЦИЈАЛА ТРЕБИШЊИЦЕ, ГОРИЧКОГ И ДИЈЕЛА БИЛЕЋКОГ ЈЕЗЕРА, СТРАТЕШКА САРАДЊА ГРАДА И ХЕТ-а

Хидроелектране на Требишњици су стратешко и најважније јавно предузеће не само у Требињу, већ и у цијелој источној Херцеговини. Годишње ово предузеће произведе и преко 60 000 000 КМ електричне енергије и свакако да је за убрзан развој Требиња и регије неопходна добра сарадња и координације између градске администрације и ХЕТ-а без обзира ко чинио локалну и републичку власт. ХЕТ је увијек био мотор који се користио као погон и сигурна база за развој града и регије, а тако треба да остане и у наредном периоду.

До сада нису довољно искориштени сви потенцијали ријеке Требишњице и вјештачких језера која се налазе надомак Требиња. Осим откопавања хендека са ХЕТ-ом би се могла заједнички финансирати градња пјешачке и бициклистичке стазе од Брегова до Дражин Дола и манастира Тврдош. Град Требиње и ХЕТ заједно треба да израде пројекат измјештања старог моста из Горичког језера на локацију у центру града, те да се искористи вријеме током ремонта постројења како би се мост брзо измјестио на другу локацију у Требињу. Једно од рјешења је да се премости Требишњица између Брегова и Ложионе и острво „Сицилија“ споји са ова два насеља.

Осим за купање и риболов, потенцијали Горичког и дио Билећког језера могу се користити као одлично мјесто за градњу викендица и привлачење богаташа из других крајева државе. Урбанисти, грађевински инжењери и архитекте треба да израде План уређења језера и истраже све могућности.

ХЕТ и компанија „Swisslion“ уз Електропривреду Републике Српске требају бити најважнији партнери града Требиња у капиталним развојеним пројектима уређења Требиња и источне Херцеговине. Градске власти и инспекција морају наћи начин да се контролише рад стратешких јавних предузећа, ХЕТ-а, Електропривреде РС и Електро-Херцеговине, како би се псријечило и зауставило извлачење новаца и рушење система који је кључан за Требиње и Херцеговину. Свим могућим средствима, блокадама и протестима, по сваку цијену спријечиће се продаја Електропривреде РС, ХЕТ-а, те чувати интереси запослених радника. Ова предузећа не смију бити ничија прћија, њима се мора управљати савјесно и одговорно, и сигуирно је да ће се наћи начин да се зауставе негативне тенденије и лоша пракса, а да одговорни, који мисле да су недодирљиви, буду позвани на одговорност.

15.0 ГРАДСКИ И ПРИГРАДСКИ ПРЕВОЗ

Требиње је врло разуђена општина која већ дуже времена има проблема са великим саобраћајним гужвама и недовољном броју паркинг мјеста у центру града. У сразмјери са бројем становника град има велику површину, а приградска насеља Бањевци, Дражин До и Петрово поље међусобно су удаљена и више од десетак километара. У приградским насељима нема пуно богатих становника, већина грађана нема свој аутомобил или новаца за свакодневни превоз. Град треба да оснује сопствено саобраћајно предузеће или склопи уговор са приватним фирмама које би увеле редовне аутобуске линије приградског саобраћаја. Мали аутобуси са тридесетак сједишта сваког дана у периоду од 6.00 до 17.00 часова на сваки сат правили би круг од Ластве, Бањеваца, Дражин Дола до Петровог поља и Згоњева.

Увела би се и једна ноћна линија која би зими у 22.30, а љети у 24.00 одвозила младе из града до својих домова у приградским насељима. Ђаци, незапослени и пензионери који живе у приградским насељима мјесечне карте би куповали по симболичним цијенама од свега 10 КМ, док би остали грађани мјесечне карте могли купити за свега 20 КМ. Дневна карта би коштала 2 КМ, а на овај начин прикупила би се одређена средства, док би остатак потребан за нормално функционисање приградског саобраћаја био субвенционисан из буџета општине. Увођење приградског аутобуског превоза олакшао би живот грађанима у насељима удаљеним од центра града, смањио трошкове превоза и живота, али и утицао на смањење саобраћајних гужви.

 15.1 УРЕЂЕЊЕ САОБРАЋАЈА

У граду Требињу, посебно љети и у вријеме саобраћајног шпица, примјетни су велики застоји у саобраћају и видљиво је да садашња градска саобраћајна инфраструктура не може задовољити све потребе грађана док се не заврши обилазница и потпуно измјести теретни саобраћај из града. Неопходно је да град ангажује саобраћајне инжењере како би извршила свеобухватна анализа саобраћаја у граду, маркирали проблеми са саобраћајним гужвама на одређеним локалитетима, те нашао модел боље регулације и бржег одвијања саобраћаја у граду. Треба размислити да ли би умјесто семафора било боље рјешење изграња кружног тока на неким саобраћајницама (нпр.у Горици на Никшићком путу испод школе, на мосту у центру…) за Требиње је од великог значаја да се прошири тунел и мост и да се повеже Тина са Горицом завршетком градске обилазнице.

Због честих саобраћајних несрећа на Никшићком путу, изласку из Требиња на југу код Гељева моста (неопходно је постављање заштитне ограде код стубова градске расвјете поред старе трасе „ћира“), на западном уласку у град код сједишта бившег „Бутрекса“ те на другим критичним тачкама треба предузети неопходне мјере како би се повећала безбједност, предуприједиле саобраћајне незгоде и смањио број повријеђених учесника у саобраћају.

Неке улице треба потпуно затворити за саобраћај, а прије свега потпуно зауставити одвијање саобраћаја у улици поред ХЕТ-а и ријеке Требишњице између клуба „Underground“ и каменог моста. Ово је веома фреквентна улица за пјешаке која повезује Улицу Луке Вукаловића са шеталиштем на Бањама, па је веома опасно повремено мангуписање и дивљање младића аутомобилима. Постављањем цвијећњака код „Маркана“ и каменог моста потпуно треба зауставити саобраћај у овој улици која треба да се претвори у шеталиште, а са ХЕТ-ом и Хотелом „Леотар“ (који ће од ове иницијативе имати највише користи) обезбиједити средства за поплочавање улице каменом плочом и стављање лијепих канделабера и цвијећњака. За ХЕТ и госте хотела „Леотар“ омогућити прилазак са бочне улице из правца Опште болнице. Поред ове градске улице, локална власт у наредном периоду може размислити и о затварању још неких улица за аутомобилски саобраћај, те отварање нових пјешачких зона.

Град треба да омогући више бициклистичких стаза у граду, те временом размисли о идеји изнајмљивања бицикла за туристе, госте и грађане која би се реализовала у сарадњи са неком локалном Омладинском организацијом. У центру града у сарадњи са Паркинг сервисом Требиња треба поставити више металних паркинга за бициклисте на којима би бициклисти могли безбједно оставити бицикле.

Почетак активности на проширењу и санацији постојеће дионице пута Требиње – Пољице Петрово Поље – Звековица, додатно би олакшао саобраћајне везе Требиња са приморјем и веома важне за развој туризма и ове регије. Наплата путарине на путу Требиње – Херцег Нови значајно отежава сарадњу и комуникацију два града, па би у сарадњи са републичким Владама требало отворити разговоре са концесионаром и надлежним институцијама како би се прије 2023. године, када истиче концесија, прекинула наплата или смањила цијена путарине.

16.0 КУЛТУРА, СПОРТ И МЕДИЈИ

Актуелна власт често патетично воли да каже да је Требиње град културе, али највећи дио средстава намијењених културним активностима до сада је ненамјенски и нетранспарентно утрошен са циљем да појединци стекну имовинску корист. Због тога ће доћи и до великих и радикалних резова у овој области, а руковођење овим важним сегментом друштвеног живота биће повјерено интелектуалцима, умјетницима и универзитетским професорима који нису страначки ангажовани. Већини или готово свим досадашњим „градским оцима“ и културним посленицима, нова власт ће се захвалити на сарадњи. Сваки културни догађај који се буде финансирао са градског гранта мораће да има писмено образложење шта се и како финансирало са прецизном спецификацијом трошкова, те какав је резултат постигнут.

Велики културни догађаји попут фестивала, Дучићевог дана и сл. мораће знатно скромније да се организују, а средства рационалније троше. Удружења и организације које су од виталног значаја за град, попут Градског позоришта, хора „Трибуниа“, КУД-а „Алат“… имаће већу подршку градске управе. Од посебног значаја ће бити успостављање боље и конкретније сарадње између локалних власти и Академије ликовних умјестности. Један од планова је да град помогне набавку материјала неопходног за рад Одсјека за вајање, а да са друге стране студенти и професори Ликовне академије годишње израде  споменик који би се постављао на адекватним локацијама у граду (нпр. у градском парку, испред Музеја и важнијих институција, на раскрсницама, кружним токовима…)

Град Требиње треба у наредном четворогодишњем периоду да подршком угледних историчара и интелектуалаца из Требиња и Херцеговине истргне из заборава и нађе најбољи начин да се оживи успомена на угледне Требињце и Херцеговце о којима се данас мало говори, попут бана Петра Иванишевића, добротвора Луке Ћеловића Требињца, сликаре Анастасија Поповића, Риста и Бету Вукановић, професора Новицу Краљевића, Луке Вукаловића, Саве Владиславића и многих других који су својим дјелом и залагањем задужили генерације Херцеговаца~

Политика ће гвозденом метлом бити потпуно уклоњена из спорта и у овој сфери неће бити мјеста за калкуланте који нису имали никаквих успјеха у спортској каријери, којима рад у спортским клубовима служи за додатно богаћење и остваривање личних интереса. Стадион „Брекана“ у Бреговима и други спортски објекти увијек ће бити доступни на кориштење младима без накнаде. Спортска дворана „Милош Мрдић“ мораће да има ниже цијене услуга за рекреативце, а повешће се и знатно већа контрола пословања овог објекта..

Умјесто бацања новаца на расвјету треба уложити средства за рад младих у ФК Леотар, који би био база за све фудбалере изу Херцеговине, створили се нови велики грачи попут Гаћиновића или Цимирота, а ФК Леотар студиозним радом вратио на старе стазе успјеха.

Кошарка је традиционално веома популаран спорт у Требињу, а КК Леотар без веће подршке градских власти постиже добре успјехе. Да су милиони марака уложених у ФК Леотар били уплаћени на рачун КК Леотар сигурно је да би кошаркаши сада играли регионалну кошаркашку лигу са Партизаном, Црвеном Звездом и осталим највећим клубовима региона, што би била права и одлична реклама за наш град. Због тога би у наредном периоду требало више пажње посветити КК Леотар, враћању познатих играча који су већ изградили каријере у великим клубовима, настојати освојити првенство и пласирати се у регионално такмичење. Наши кошаркаши досадашњим успјесима заслужили су већу подршку од града Требиња, ХЕТ-а и Електропривреде и људи који се налазе на одговорним функцијама у граду требали би постићи консензус и направити пројекат који би се у наредне двије до три године, ослањајући се на домаће снаге и уз ангажовање неколико добрих појачања, омогућио пласман и наступ Леотара у АБА лиги. На тај начин мало Требиње би постало град на европској мапи и овај успјех значајно би допринио промоцији града и популаризацији спорта. За то би било неопходно реконструисати и проширити дворану у Бреговима, подићи кров за нека 3 до 4 метра и проширити свлачионице, али та релативно мала инвестиција не би се могла поредити са свеукупном добити коју би имао град и регија.

Подмлађивање кадрова у спорту, и ангажовање млађих, успјешних и угледних спортиста који би постепено преузели у своје руке руковођење овом облашћу сигурно би позитивно дјеловало на нове младе генерације и мотивисало их да тренирају неке спортове који су традиционално веома популарни у Требињу. Град Требиње треба да обезбиједи неопходна средства како би се поново реактивирао рад Школског клуба у Требињу.

~

Градски медији морају да буду потпуно слободни и независни, ослобођени било каквог утицаја владајућих партија, а покретањем портала Радио Требиња, емитовања програма Радио Требиња преко интернета, значајно је посљедњих година унапређен рад ове јавне установе. Главни уредници морају да буду нестраначке и потпуно независне личности. Иако је тренутно један од најотворенијих и најобјективнијих медија у граду, Радио Требиње треба потпуно да се ослободи утицаја владајуће странке постављањем непристрасне и нестраначке личности за директора и главног уредника, бити истински објективни јавни сервис и чувар интереса јавности, а не неке Партије или политичара.

Град Требиње и актуелни градоначелник пребацили су огромна средства, као и опрему из Дома културе, на рачун Херцег телевизије, па ће се детаљно све испитати, утврдити правно власништво над овом медијском кућом. Херцег ТВ не смије бити партијска телевизија, како је то данас, већ јавни сервис Херцеговинде који ће промовисати регију а не једног човјека.

17.0 РАСТ БРОЈА ОВИСНИКА И БОРБА СА НАРКОМАНИЈОМ

Проблем болести зависности, прије свега наркоманије, који је задњу деценију захватио Требиње, добио је нажалост алармантне размјере. Са овом пошасти модерног доба тешко се боре и много богатија и развијенија друштва од нашег, али сви треба максимално да се ангажују како би се заједничким снагама ухватили у коштац са овим можда и највећим проблемом друштва. Неопходно је кренути са превентивним мјерама и акцијама. Што прије треба покренути велику кампању против конзумирања и злоупотреба дроге и у ту сврху направити кратак документарни филм са најужаснијим сценама дрогираних, болесних овисника, потресним животним причама које треба да уплаше младе да на вријеме схвате у какав пакао их води и сам покушај да пробају неки наркотик.

Неопходно је залагати се да се због нарушених мјерила људских вриједности у средњим школама бар једанпут у семестру доведу угледни професори и људи који би држали предавања из етике и упозорили на опасности од болести зависности. Град Требиње у сарадњи са Министарством здравља РС (које би требало да обезбиједи квалитетне стручну помоћ и потребне медикаменте) и уз помоћ Цркве треба да обезбиједи локацију и потребну инфраструктуру како би се започео пројекат оснивања установе за лијечење овисника затвореног типа са радионицама и осталим садржајем која би била смјештена изван градског подручја. Поразна је чињеница да су заведени људи често одбачени, препуштени сами себи, или се лијече од опаке и тешке болести углавном у католичким заједницама у западној Херцеговини.

18.0 САРАДЊА СА НЕВЛАДИНИМ СЕКТОРОМ

Законска регулатива је прописала да одређен износ средстава у буџету треба да се издвоји за финансирање рада невладиних организација. Нажалост, у посљедњих 10-ак година створена је пракса да се средства из буџета пребацују на рачун невладиних организација иза којих стоје политичке странке, да се буџетски новци користе за финансирање политичких активности и задовољавања потреба партијских активиста. Таква пракса одмах мора да се прекине, а из буџета да се финансирају искључиво пројекти који ће истински да помогну у рјешавању друштвених проблема, те да невладин сектор помогне локалној и републичкој организацији. Највише средстава биће намијењено невладиним организацијама које се буду бавиле рјешавањем проблема наркоманије, сиромаштва, односа према старим лицима и промоцији туризма.

Град ће финансирати конкретне пројекте који ће се транспарентно и јавно трошити, а грађани ће преко информација објављених на порталу града Требиња и Службеном гласнику моћи да у сваком тренутку виде висину средстава које је добила нека невладина организација и цијели НВО сектор.

19.0 ЗАКЉУЧАК

Предуслов реализације Програма развоја Требиња у наредне четири године у свему како је конципиран је безусловна и потпуна политичка воља свих политичких субјеката који творе скупштинску већину, нарочито у дијелу професионализације ЈГП. То значи да досадашњу праксу вођења града треба напустити у свему у чему је имала политичке примјесе.

Све наведене мјере треба приликом састављања буџета квантификовати као буџетске ставке. То се може остварити тако што ће се из досадашњих буџета елиминисати ненамјенска давања и тако спријечити одлив средстава на активности које нису биле од општег друштвеног интереса. За  њихову реализацију потребно је обезбиједити редовни прилив буџетских средстава како би имали контролисано и транспарентно намјенско трошење.

У одређивању приоритета у развоју Требиња грађани треба да партиципирају кроз Савјет грађана као Горњи дом Скупштине Требиња.

За оперативно праћење реализације буџета Требиња треба обезбиједити транспарентност и јавност како би грађани имали непосредни увид како се троше њихова средства.